Een lening afsluiten: waar moet u op letten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geld willen lenen en er is een ruime keus aan soorten leningen. Voordat u een lening afsluit is het daarom belangrijk dat u weet wat voor leenvormen er zijn, bij welke kredietverstrekkers u terecht kunt en waar u op moet letten bij het aanvragen van een lening. Zodoende weet u zeker dat u de lening afsluit die het beste past bij uw persoonlijke situatie en uw wensen.

Welke soorten leningen zijn er?

Om erachter te komen welke lening het best bij u past, is het allereerst belangrijk om te weten wat voor soorten leningen er zijn. De twee meest voorkomende leenvormen zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Maar er zijn meer soorten leningen. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Een lening voor studiefinanciering
  • Uw creditcard
  • Rood staan bij de bank
  • Kopen op afbetaling
  • Een postorderkrediet
  • Een flitskrediet

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet kunt u doorlopend geld lenen tot een bepaald afgesproken maximum. Telkens als u een gedeelte heeft afgelost kunt u weer geld opnemen (tot het afgesproken leenbedrag). Hierdoor is een doorlopend krediet erg flexibel. De rente bij een doorlopend krediet is echter variabel en kan dus constant veranderen.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke minilening of niet-doorlopend krediet leent u eenmalig een bepaald bedrag, dat u vervolgens aflost. Wanneer u opnieuw geld wilt lenen, dan dient u een nieuwe lening af te sluiten. Hierdoor is een persoonlijke lening minder flexibel dan een doorlopend krediet. De rente staat bij een dergelijke lening echter vast, waardoor u exact weet hoeveel u betaalt voor de lening. Persoonlijke leningen worden vaak afgesloten voor bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto of keuken. Wilt u een lening aanvragen? Bij de meeste kredietverstrekkers kunt u direct uitrekenen hoeveel u kunt lenen.

Hypotheek

Een van de meest voorkomende leningen hebben we nog niet besproken: de hypothecaire lening. Dit is een lening voor het kopen van een huis, waarbij de woning zelf het onderpand vormt. Over de lening betaalt men hypotheekrente.

Er zijn verschillende hypotheekvormen zoals een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Bij de laatste vorm betaalt u een maandelijks bedrag aan aflossing en gedurende de looptijd van de hypotheek lost u zodoende het geleende bedrag af. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen maandelijkse rente en geen aflossing. Het geleende geld betaalt u terug door uw huis te verkopen. Wanneer het huis minder opbrengt dan het geleende bedrag dient u het verschil zelf te financieren, bijvoorbeeld met spaargeld.

Een lopende lening oversluiten

In sommige gevallen kan het gunstig zijn om van kredietverstrekker te veranderen, bijvoorbeeld omdat de rente ergens anders een stuk lager is. Daarnaast is het soms mogelijk om de looptijd van een lening te veranderen: een kortere looptijd is vaak voordeliger. Er zitten meestal wel voorwaarden aan het oversluiten van een lening. Bij een persoonlijke lening dient u vaak een boete te betalen als u van kredietverstrekker verandert. Een doorlopend krediet kunt u in veel gevallen wel kosteloos oversluiten. Ga dus goed na of de voordelen van het oversluiten opwegen tegen de kosten.

Lening aanvragen met een BKR-registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het kredietregistratiebureau in Nederland. Iedere lening die wordt afgesloten, wordt hier geregistreerd. Wanneer iemand een betalingsachterstand van langer dan drie maanden heeft, dan krijgt deze persoon een codering in het BKR. Een registratie bij het BKR hoeft niet per se te betekenen dat u geen geld meer kunt lenen. De kredietverstrekker maakt aan de hand van de registratie bij het BKR echter wel een inschatting of u de lening kunt terugbetalen.

Source: https://loanstar.com/nl/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *